fbpx
Print this page

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Ενδοδοντία

 

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι η διαδικασία αφαίρεσης του φλεγμαίνοντα ή νεκρού πολφού από τη ρίζα του δοντιού, κάνοντας έτσι το κατεστραμμένο δόντι βιολογικά και λειτουργικά ανεκτό, χωρίς παθολογικά συμπτώματα.


Τι είναι ο οδοντικός πολφός;

Ο οδοντικός πολφός είναι η μαλακή ουσία του δοντιού που αποτελείται από νεύρα,αγγεία και συνδετικό ιστό. Συμβάλλει στην ανάπτυξη του δοντιού και προσφέρει στο δόντι τροφή και αίσθηση.

Όταν η βλάβη του πολφού έχει προχωρήσει σε βαθύτερα στρώματα του δοντιού και τα μικρόβια (βακτήρια) έχουν προσβάλλει τα αγγεία και τα νεύρα τότε ο οδοντίατρος πρέπει να προχωρήσει σε ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του δοντιού.

Τι συμβαίνει όταν ο πολφός μολύνεται;

Οι πιο συχνές αιτίες πολφικής νέκρωσης είναι το κάταγμα και η βαθειά τερηδόνα, τα οποία οδηγούν σε εισβολή των μικροβίων στον πολφό. Έτσι προκαλείται μόλυνση μέσα στο δόντι που αν μείνει αθεράπευτη οδηγεί σε δημιουργία πύου στο ακρορρίζιο. Αυτό το πύο σχηματίζει ένα απόστημα το οποίο σιγά-σιγά καταστρέφει το οστό γύρω από το  ακρορρίζιο. Γι΄αυτούς τους λόγους κρίνεται απαραίτητη η απονεύρωση του δοντιού.


ΘΕΡΑΠΕΙΑΣυντηρητική ενδοδοντική θεραπεία

 

Κατά την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση), ο οδοντίατρος κάνει την διάνοιξη της πολφικής κοινότητας, διεύρυνση και πολύ καλό καθαρισμό των ριζικών σωλήνων με ειδικά μικροεργαλεία και υγρά διακλυσμών. Μετά την αφαίρεση του πολφού απολυμαίνεται ο κενός χώρος που απομένει, διευρύνεται και τελικά κλείνεται ερμητικά με ειδικό υλικό.

Η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας υνήθως ολοκληρώνεται σε 1-2 ραντεβού (συνεδρίες) εκτός κάποιων περιπτώσεων που χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις.Η θεραπεία αυτή καθ' αυτή είναι ανώδυνη. Ωστόσο μεταξύ των επισκέψεων είναι πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένα ενοχλήματα που μπορεί να οφείλονται :

  • Σε ερεθισμό του χώρου γύρω από το δόντι, λόγω των απαιτούμενων χειρισμών κατά την θεραπεία.
  • Σε αναζωπύρωση παλαιάς μόλυνσης, που προϋπήρχε, αλλά βρισκόταν σε ύφεση.
  • Τα ενοχλήματα αυτά ποικίλουν και μπορεί να είναι μια απλή ευαισθησία του δοντιού κατά την μάσηση, αίσθημα βάρους ή σπανιότερα πρήξιμο της περιοχής και πόνος.

 

Διαβάστε τις Οδηγίες του οδοντιατρου μας για την καλύτερη αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενόχλησης.ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η πιθανότητα επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας υπερβαίνει το 90% και εξαρτάται κυρίως από την μορφολογία του δοντιού.

Ρίζες πολύ στενές, με έντονες κάμψεις και στροφές δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική επεξεργασία και έμφραξη του εσωτερικού τους.

Επίσης ορισμένες φορές ο πολφός εμφανίζει παρακλάδια, τους λεγόμενους "παράπλευρους σωλήνες", οι οποίοι δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν.

Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις παρεμβαίνουμε χειρουργικά και σφραγίζουμε ανάστροφα το άκρο της ρίζας (ακροριζεκτομή - ανάστροφη έμφραξη).

 

Χειρουργική Ενδοδοντία

Όταν η παραπάνω συντηρητική θεραπεία δεν είναι εφικτή τότε το έργο μας επεκτείνεται και στη χειρουργική ενδοδοντία (ακκροριζεκτομή) με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της περιακρορριζικής περιοχής.


Συγκεκριμένα διενεργούνται:

  • Σχάση και παροχέτευση φατνιακού αποστήματος.
  • Αντιμετώπιση διατρήσεων.
  • Περιακρορριζική χειρουργική (καθαρισμός περιακραρριζικής περιοχής, εκτομή ακρορριζίου και ανάστροφη έμφραξη με ΜΤΑ).ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας, πρέπει να τοποθετηθεί το γρηγορότερο η μόνιμη επανορθωτική εργασία, η οποία θα συμβάλλει στην διατήρηση του δοντιού σας για πολλά χρόνια.

Η τελική αποκατάσταση που κάθε φορά χρειάζεται, εξαρτάται από το βαθμό καταστροφής του δοντιού και από άλλους παράγοντες και μπορεί να είναι ένα απλό σφράγισμα, μια ολική θήκη πορσελάνης, ένα επένθετο συνθετικής ρητίνης κλπ.

Read 7563 times
FaLang translation system by Faboba