Δευ, Τρί, Πέμ, Παρ: 09:00 - 14:00 και 17:30 - 21:00, Τετάρτη: 09:00 - 14:00

Yγιεινή διατροφή και δόντια

Yγιεινή διατροφή και δόντια

Η επιλογή των τροφών που καταναλώνετε, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για υγιή δόντια και καλή στοματική υγεία. Η τερηδόνα έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση γλυκών. Η συχνή κατανάλωση έστω και μικρών ποσοτήτων γλυκών μεταξύ των γευμάτων διευκολύνει ιδιαίτερα την ανάπτυξη της τερηδόνας διότι τροφοδοτεί τα μικρόβια του στόματός μας συνεχώς με ζάχαρη.

Η εφαρμογή καλών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά και στους εφήβους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ευεργετική, έτσι ώστε να αποκτήσουν καλές διατροφικές επιλογές και συνήθειες για όλη τους τη ζωή. Τα μόνιμα δόντια των παιδιών όταν εμφανίζονται στο στόμα μας δεν έχουν πλήρως ωριμάσει και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τερηδόνα γι' αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.

Η διατροφή ενός παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορο, φθόριο. Η απουσία τους από την διατροφή μπορεί να συσχετιστεί με ύπαρξη ουλίτιδας.

Τα περισσότερα προβλήματα των δοντιών μπορούν να αποφευχθούν, αν αφαιρείτε την οδοντική πλάκα συχνά, αν δεν λαμβάνετε πολλά ζαχαρούχα, όξινα τρόφιμα ή ποτά κατά την διάρκεια της ημέρας, περιορίζοντας την κατανάλωση τους μόνο κατά την διάρκεια των γευμάτων.

Μεταξύ των γευμάτων μπορείτε να λαμβάνετε «ασφαλείς» τροφές και ποτά, όπως λαχανικά, φρούτα, γάλα, νερό, τσάι, καφές (χωρίς ζάχαρη) ή να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι κατανάλωση ζάχαρης κάνουμε και όταν πίνουμε ένα αναψυκτικό, καφέ ή τσάι με ζάχαρη, όταν προσθέτουμε ζάχαρη ή μέλι στο γιαούρτι ή το γάλα.

Συμβουλές υγιεινής για καλή στοματική υγεία

  • Πάντα βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με κάποια οδοντόπαστα φθορίου.
  • Καταναλώνετε μόνο "ασφαλή" ποτά και σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Λαμβάνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως.
  • Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το γεύμα, τουλάχιστον ξεπλένετε το στόμα σας, μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή φάτε ένα μήλο.
  • Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για έλεγχο κάθε έξι μήνες.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ενημερωθείτε άμεσα για κάθε εξέλιξη του Ιατρείου μας, ακολουθώντας μας στα social media.