Δευ, Τρί, Πέμ, Παρ: 09:00 - 14:00 και 17:30 - 21:00, Τετάρτη: 09:00 - 14:00

Η ξηροστομία και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η ξηροστομία και πώς να την αντιμετωπίσετε

Τι είναι η ξηροστομία

Η ξηροστομία είναι η αίσθηση που νοιώθει κανείς όταν το στόμα του στεγνώνει, επειδή υπάρχει μικρότερη από την κανονική ποσότητα σάλιου. Το λίγο σάλιο δυσκολεύει τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία και συμβάλλει στην αίσθηση της κακής γεύσης. Επιπλέον η κατάσταση αυτή συμβάλλει στη δημιουργία τερηδόνων στα δόντια καθώς και διαφόρων φλεγμονών στο στόμα.

Που οφείλεται η ξηροστομία

Η ξηροστομία συνήθως οφείλεται σε μειωμένη έκκριση σάλιου από τους σιελογόνους αδένες, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε περιπτώσεις αυξημένης εξάτμισης του σάλιου από τη στοματική κοιλότητα, η οποία παρατηρείται σε άτομα που αναπνέουν από το στόμα.
Μειωμένη έκκριση σάλιου προκαλείται σε διάφορες συστηματικές παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, σύνδρομο Sjogren κ.τ.λ. στη λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως αντικαταθλιπτικά κ.α ή σε άλλους παράγοντες όπως η ακτινοθεραπεία).

Πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της ξηροστομίας

Ο υπεύθυνος για να σας ανακουφίσει από την ξηροστομία είναι ο οδοντίατρος ή ο γιατρός σας. Αυτός θα κρίνει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα σας συστήσει τι πρέπει να κάνετε. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που θα σας βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και βοηθούν στην πρόληψη από τις δυσάρεστες συνέπειες της ξηροστομίας.

  • Λήψη άφθονων υγρών και κυρίως νερού
  • Σωστή διατροφή. Ασθενείς με σοβαρή ξηροστομία που δυσκολεύονται στην κατάποση πρέπει να καταναλώνουν τροφές με μαλακές με υψηλή θρεπτική αξία( πχ σούπες με κρέας, αλεσμένες τροφές, αλεσμένα φρούτα). Στους ασθενείς με δυσκολία στην μάσηση και την κατάποση βοηθάει η λήψη μιας κουταλιάς ελαιολάδου πριν από το γεύμα γιατί λιπαίνεται ο βλεννογόνος.
  • Μάσημα μαστίχας ή τσίχλας χωρίς ζάχαρη.
  • Σχολαστική στοματική υγιεινή. Η συστηματική στοματική υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη δημιουργίας νέων τερηδόνων.

Ερωτήσεις ασθενών για την ξηροστομία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ενημερωθείτε άμεσα για κάθε εξέλιξη του Ιατρείου μας, ακολουθώντας μας στα social media.