fbpx

Δευ, Τρί, Πέμ, Παρ: 09:00 - 14:00 και 17:30 - 21:00, Τετάρτη: 09:00 - 14:00

ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ -Μύθοι και Πραγματικότητα

ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ -Μύθοι και Πραγματικότητα

Υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις για την που πρέπει να κάνουμε όταν το θεωρεί απαραίτητο ο οδοντίατρος μας, γιαυτό και συχνά η επίσκεψη για απονεύρωση συνοδεύεται απο φόβο, πανικό ή καμιά φορά υπερβολικό άγχος και κατάρρευση στην οδοντιατρική καρέκλα.

  • Μύθος #1 : Η Απονεύρωση πονάει

Αυτή η αντίληψη οφείλεται σε ξεπερασμένες πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών, εξαιτίας της ανεπαρκούς γνώσης που επικρατούσε τότε αλλά και της έλλειψης τεχνογνωσίας και μέσων που είναι στην διαθεσή μας σήμερα και καθιστούν την εργασία του ειδικού ή γενικού οδοντιατρού πολύ πιο ανώδυνη και αποτελεσματική. Σήμερα η είναι το ίδιο ανεκτή όπως και ένα σφράγισμα.

Η σύγχρονη προσέγγιση δίνει έμφαση στην καλή τοπική αναισθησία του ασθενή ή αλλιως στο καλό μούδιασμα του ασθενή πριν την έναρξη της θεραπείας. Η λογική ανήκει πια στο παρελθόν.

Σήμερα είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ασθενή να μην νιώθει καμία ενόχληση κατά την διάρκεια της θεραπείας. Αυτό επιτυγχάνεται με μέσα αποτελεσματικής τοπικής αναισθησίας, όπως ειδικά gel αναισθησίας,ειδικές συσκευές με υπολογιστή που εγχύουν μικρές και ελεγχόμενες ποσότητες αναισθητικού χωρίς πόνο, με νεότερες τεχνικές ελέγχου και μείωσης της ενόχλησης απο τη βελόνα, συσκευές με μικροβελόνες κλπ.

  • Μύθος #2: Η Απονεύρωση παίρνει πολλές επισκέψεις για να τελειώσει

Η ενδοδοντικά θεραπεία-απονεύρωση σήμερα είναι μια διαδικασία αποτελούμενη απο ένα σύνολο μικροκινήσεων ακριβείας στο δόντι. Απαραίτητη προυπόθεση για να γίνουν αυτές οι κινήσεις σωστά είναι η χρήση του Οπτικού Οδοντιατρικού Μικροσκοπίου. Με την βοήθεια του μικροσκοπίου και μόνο, μπορεί να επιτευχθούν γρήγορες και σωστές μικροκινήσεις σε σύντομο χρόνο. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε οδοντιατρική ειδικότητα που ασχολείται μόνο με τις απονευρώσεις και είναι συγκεκριμένος ειδικός οδοντίατρος και λέγεται Ενδοδοντολόγος.

Ο Ενδοδοντολόγος είναι εξειδικευμένος στις ενδοδοντικές θεραπείες-απονευρώσεις αφού χρησιμοποιεί το μικροσκόπιο και άλλα τεχνικά μέσα τον καθιστούν ικανό να ολοκληρώσει την ενδοδοντική θεραπεία σε σχεδόν 1-2 επισκέψεις. Το φάσμα των υπηρέσιων που παρέχει ένας Ενδοδοντολόγος περιλαμβάνει ενδοδοντικές θεραπείες(απονευρώσεις),επαναλήψεις αποτυχημένων απονευρώσεων,τραύματα στα δόντια, ακρορριζεκτομές,αντιμετώπιση οδοντικών αποστημάτων, πόνου στα δόντια και εμφάνιση ραγισμάτων στα δόντια. Δεν αναλαμάνει τις υπόλοιπες οδοντιατρικές εργασίες όπως σφραγίσματα,γέφυρες κλπ.

  • Μύθος #3: Καλύτερο από απονεύρωση είναι να γίνει εξαγωγή του δοντιού

Η χειρότερη απο όλες τις λανθασμένες αντιλήψεις. Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό σας δόντι. Οτιδήποτε τεχνητό τοποθετηθεί στην θέση του δοντιού είναι πολύ πιθανό να συνεπάγεται στο μέλλον περιορισμούς στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών,ουλίτιδα,φθορά ή ξεκόλλημα των τεχνητών κατασκευών κλπ. Η διατήρηση των φυσικών δοντιών είναι σημαντική για την σωστή διατροφική ισορροπία και λήψη των απαραίτητωνθρεπτικών συστατικών.

Μιά σωστή ενδοδοντική θεραπεία είναι η ενδεδειγμένη και πιο οικονοική θεραπεία για τη διάσωση ενός δοντιού. Ένα δόντι με μια  σωστή απονεύρωση και την τοποθέτηση  μιας στεφάνης (θήκης) αμέσως μετά, είναι το ίδιο υγιές και ανθεκτικό με ένα άθικτο δόντι. Τέτοια απονευρωμένα δόντια έχουν παραμείνει υγιή και ανθεκτικά για πάρα πολλά χρόνια σε εκατομμύρια ασθενείς.

 

 

πηγη:Περιοδικό Εμείς & Οδοντίατρος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ενημερωθείτε άμεσα για κάθε εξέλιξη του Ιατρείου μας, ακολουθώντας μας στα social media.